Online adverteren

Bereik effectief en efficiënt jouw doelgroep

Reclame voor de juiste doelgroep

Reclame maken we al honderden jaren, maar de manier waarop gaat met zijn tijd mee. Advertenties op de televisie is jaren de norm geweest en een miljarden business. Dankzij de komst van streamingsdiensten, kijken er minder mensen naar reclame. De stijgende populariteit van social media en Google zorgt voor een verplaatsing van reclame-uitingen, dit zijn kanalen waar je de doelgroep wél kunt bereiken en ook nog eens heel gericht. Dat maakt online adverteren zeer effectief.

Wat is online adverteren?

Wat is online adverteren?

Online adverteren is adverteren op het internet. De plaatsingen kosten vanzelfsprekend geld. Een e-mail of een zoekresultaat in Google zijn geen advertenties. Er zijn tal van mogelijkheden om online te adverteren, hier volgen enkele mogelijkheden.

6 vormen van online adverteren:

1. Facebook adverteren

Een van onze favoriete manieren om online te adverteren is via Facebook. De voornaamste reden is dat Facebook alleen al in Nederland 10,4 miljoen gebruikers heeft, het grootste social media platform in Nederland. De kans dat jouw klant daar tussen zit is dus groot. Op Facebook zijn er tal van manieren om de doelgroep heel gericht te benaderen. Hierdoor zijn de advertenties, mits goed opgesteld, zeer effectief.

7 tips voor Facebook adverteren

Facebook adverteren

2. Instagram adverteren

Er zijn diverse mogelijkheden om op Instagram te adverteren, zoals bijvoorbeeld direct op de tijdlijn of de stories van Instagram. Omdat Instagram van Facebook is, kan je één online advertentiecampagne zowel op Facebook als op Instagram laten draaien. Dat is natuurlijk superhandig en scheelt een hoop tijd en gedoe. Een andere manier van online reclame is via influencers. Dit zijn invloedrijke personen met veel volgers op Instagram die een bepaald product aanprijzen. Deze indirecte vorm van reclame is zeer effectief.

9 tips voor Instagram adverteren

Instagram adverteren

3. SEA

De letterlijke betekenis van SEA is Search Engine Advertising en als je dat vrij vertaalt, betekent het zoekmachine adverteren. In Nederland bedoelen we dan adverteren op Google via Adwords. Dit zijn de posities in Google boven en onder de zoekresultaten en lijken ook op zoekresultaten, alleen staat er ‘advertentie’ voor. Vanzelfsprekend zijn dit betaalde posities, in tegenstelling tot de zoekresultaten die gratis zijn. Het voordeel van SEA is dat de posities à la minuut verkregen zijn en opvraagbaar via zelfgekozen zoekwoorden, dus effectief. Het kan wel duur zijn.

Adverteren op Google

SEA

4. Adsense advertenties in het display netwerk

Deze online advertenties worden ook gemaakt in het Adwords systeem in Google, net als bij SEA, alleen worden de advertenties getoond op externe websites in de vorm van een banner. De plaatsing op een bepaalde website kan door 3 factoren worden bepaald:

  • Je kan zelf de websites kiezen,
  • Google bepaalt de website voor je aan de hand van zoekwoorden,
  • Door middel van een cookie op je website kan je jouw banner tonen op andere websites (retargeting). Je kan hiermee redelijk gericht traffic genereren, maar het kan ook flink in de papieren lopen.
Adsense advertenties in het display netwerk

5. YouTube adverteren

Het is mogelijk om commercials te tonen in YouTube video’s. Deze zijn vaak na een aantal seconden weg te drukken en kunnen ook als storend worden ervaren, deze vorm van online adverteren is in onze beleving daarom minder effectief.

6. Banner rechtstreeks plaatsen op specifieke website

Je zou bijvoorbeeld op een website met veel bezoeken, zoals een nieuwswebsite, een advertentie kunnen tonen. Vaak is dit niet zo heel specifiek, het aanbod moet dan redelijk algemeen zijn. Wanneer het een gespecialiseerde website is en het aanbod in de online advertentie daarop afgestemd is, is het al effectiever.

Waarom online adverteren? En tips!

Waarom wil je online adverteren?

Naast het feit dat je veel mensen kunt bereiken en je kunt segmenteren naar jouw doelgroep, kunnen online advertenties ook heel goed meetbaar zijn als je het goed inricht en het juiste platform gebruikt. Je kan bijvoorbeeld het aantal views, clicks en conversie zien, per advertentie set. Hierdoor kun je elke stap van de reclame online steeds verder optimaliseren en daardoor efficiënter maken. Oftewel, een beter resultaat voor hetzelfde geld.

Conversie optimalisatie

Reclame online – onderdeel van marketingmix

Een perfecte marketingmix zorgt voor meer klanten. Reclame online is een van de onderdelen van die mix en kan een aanvulling zijn op de activiteiten. Voorbeeld, mensen vinden jouw bedrijf interessant en zijn lead geworden (hebben hun emailadres achtergelaten). Nu heb jij een actie die een week loopt en stuur je daar een e-mail over. Wanneer je deze mail 3 keer in dezelfde week stuurt, is het bloedirritant en is de kans aannemelijk dat je de lead kwijtraakt. Wanneer je dezelfde boodschap in een advertentie laat zien, is het ineens niet meer irritant maar eerder een reminder: ‘och ja, die actie loopt nu’. Je kan de advertentie heel gericht aan dezelfde mensen laten zien, waardoor de online reclame relatief weinig kost.

Doelgroep online adverteren

Je doelgroep is op zeer veel mogelijkheden te bepalen met online adverteren, en hangt ook af van de stap waar ze zich in de online funnel bevinden. Twee voorbeelden. Retargeting is een online advertentie die je laat zien aan personen die al een keer in aanraking zijn geweest met jouw product. Is het jou weleens opgevallen dat je naar een product hebt gekeken op Coolblue en dat je daarna een advertentie van datzelfde product tegenkomt? Dat is retargeting. Een ander voorbeeld is wanneer een potentiële klant nog niet in aanraking is geweest met het bedrijf, maar wel tot de doelgroep behoort. Een weddingplanner kan bijvoorbeeld targetten op net verloofde stellen.

Bereik jouw doelgroep

Reclame op auto, reclameborden of commercial

Een meer traditionele manier van reclame maken is reclame op een auto, reclameborden langs de snelweg of een commercial op televisie. Dit is feitelijk schieten met hagel, het is maar hopen dat de juiste doelgroep dit oppikt. Wanneer is dit wel effectief? Reclame op bedrijfsauto’s die in de buurt blijven, regionale reclame, geeft het bedrijf relatief eenvoudig een gezicht in de regio. Reclameborden of commercials op TV kunnen effectief zijn bij producten voor een groot publiek. Is jouw product specifiek, dan is online adverteren veel effectiever en tevens meetbaar.

Reclame op auto, reclameborden of commercial
Marketing funnel

Marketing funnel

Een schematische weergave van het complete leadgeneratie proces is de bekende marketing funnel. De funnel is extreem belangrijk, want elke stap die wordt geoptimaliseerd zorgt voor meer klanten en dus meer omzet. Online adverteren is een van de eerste stappen in de marketing funnel. Hoe meer mensen er in de funnel komen, hoe meer klanten eruit komen rollen.

Onderdeel van de marketing funnel

Leadgeneratie

Online adverteren is een perfecte manier van leadgeneratie, oftewel geïnteresseerden werven voor jouw bedrijf. Lang niet iedereen koopt meteen jouw product, ook al zijn ze misschien geïnteresseerd. Het is daarom essentieel voor jouw business om leads te werven. Een lead kan je verleiden, ook nog veel later, tot het maken van een aankoop. Hierdoor wordt een ‘toevallige’ passant, een potentiële klant. Super waardevol dus!

Wat is leadgeneratie

Marketingbureau voor online adverteren

Marketingbureau voor online adverteren

Wil je een optimaal resultaat, neem dan contact op met Tromp Marketing. Elke klik en view kost geld bij online adverteren en wanneer de verkeerde mensen klikken of de advertentie te zien krijgen, kan de online reclame aardig in de papier lopen. Laat staan de effectiviteit verhogen. Investeren in online adverteren heeft effect op je omzet, waardoor je het met gemak terugverdient.

Ik wil online advertenties

Tromp Marketing voor online adverteren

Natuurlijk ben je bij ons welkom om online te adverteren. Wij helpen je te ontdekken wat het beste bij je past, wat jouw behoeften zijn en hoe je dit afstemt binnen jouw huidige marketingmix. Dankzij deTromp Marketing werf jij meer leads en uiteindelijk meer omzet.

Ja, ik wil meer klanten

Tromp Marketing voor online adverteren

Marketing Freelancers

Alle specialisaties vertegenwoordigd

Haal meer resultaten

In elke stap v/d Customer Journey

Waar kunnen we bij helpen?

Ben je op zoek naar een freelancer? Ben je zelf een freelancer en zoek je werk?

Zoek op deze website: